Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer

Az EKR az Energetikai Hatékonysági Kötelezettségi Rendszer rövidítése. Az Európában már 16 tagállamban sikerrel alkalmazott rendszer lényege, hogy a kötelezetteknek, olyan programokat kell bevezetniük és olyan intézkedéseket kell végrehajtaniuk, amelyek a végfelhasználó oldalán igazolt energiamegtakarítást eredményeznek A magyar Nemzeti Energia- és Klímatervben meghatározott cél, hogy 2030-ra az energiafelhasználás ne haladja meg a 2005-ös értéket.

EKR résztvevői & feladatok

Az EKR kötelezettjei a villamosenergia- és földgázkereskedők, illetve szolgáltatók; továbbá a közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítők (pl. benzinkutak, üzemanyag-kereskedők). A kötelezetteknek az MEKH által meghatározott mértékben kell olyan energiahatékonysági beruházásokat megvalósítani, amelyek hatására a végfelhasználók energiamegtakarítást érnek el. Az elvégzett beruházásokat a Hivatali névjegyzékben szereplő szervezetek által kell auditáltatni, hitelesíttetni.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A kötelezetteknek olyan energiahatékonysági intézkedéseket, energetikai tanácsadásokat kell biztosítaniuk végfelhasználóiknak, amely segítségével tényleges és alátámasztható energiamegtakarítást érnek el.

Az energetikai tanácsadásnak és a hozzá tartozó energetikai auditnak – többek között – tartalmaznia kell:

  • Az energetikai beruházást megelőző állapotot rögzítő felmérést,
  • Részletes leírást az energiahatékonyságot javító intézkedésekről vagy beruházásokról a szükséges energetikai kalkulációkkal együtt,
  • A megvalósult energetikai beruházás során felhasznált eszközök dokumentációját és a szükséges kivitelezői nyilatkozatokat.

A kötelezetteknek megvan a lehetőségük arra, hogy saját tevékenységükön kívül más szektorokban is teljesítsék kötelezettségüket, és az elért megtakarítást egymással kombinálhassák.

Az Everest közel 10 éves energetikai piacon eltöltött tapasztalata kiváló alapot szolgáltat a magas színvonalú, komplex energetikai tanácsadási, audit szolgáltatásunkhoz