2019-03-30

Sálláshely-szolgáltatókat ellenőriz a NAV

Megkezdte a NAV a szálláshely-szolgáltatók (booking.com, airbnb stb.) ellenőrzését, illetve szintén zajlik az ellenőrzése az ezeken a portálokon hirdetőket a külföldről származó kontrolladatok alapján. A NAV kiemelt figyelmet fordít fordít és folyamatosan ellenőriz 2019-ben „a szálláshely-szolgáltatók, szállodák, internetes szállásmegosztó portálokon keresztül szolgáltatók körében”.

everest_image_descrption

A NAV egy korábbi tájékoztatésa szerint online foglalási rendszereken keresztül – például az Airbnb-n vagy más hasonló rendszeren – keresztül akár egy vagy több szobát, akár egy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemély a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az Áfa tv. alapján adóalanynak minősül, adószám kiváltására köteles és az általa nyújtott kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás tekintetében számlakibocsátási kötelezettség is terheli.

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az Áfa tv. alkalmazásában ingatlan bérbeadásnak minősül.

  • Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. alapján főszabályként adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására, azaz a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra az Áfa tv. vonatkozó rendelkezése értelmében már nem terjed ki.
  • A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az áfa rendszerében kötelezően adóköteles tevékenységnek minősül, a kedvezményes, 18 %-os adókulcs alá tartozik.
  • A törvényi feltételek fennállása esetén az adóalany alanyi adómentességet választhat, ez esetben a szolgáltatás után nem kell áfát fizetnie.
  • A tevékenység személyi jövedelemadózása során a – nem egyéni vállalkozóként adózni kívánó – magánszemély kétféle módon állapíthatja meg adókötelezettségét: az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint (a tételes költségelszámolást, vagy a 10 százalékos költséghányad módszerével megállapított jövedelemszámítási szabályokat alkalmazva) vagy a tételes átalányadózást választva. Az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint meghatározott jövedelmet 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint 22 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli.

A témával kapcsolatos tudnivalókat az adóhatóság a honlapján „Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást online foglalási rendszeren keresztül nyújtó adóalanyok adózására vonatkozó legfontosabb tudnivalók” címmel tájékoztatót tett közzé, melyből e tevékenység alapvető adózási szabályai részletesebben is megismerhetők.

Ahogy az adózóna.hu oldal cikkében fogalmaz: “Kevesen tudják, hogy van egy bizonyos VIES rendszer, amelyben a magyarországi hirdetést igénybe vevő szálláshelyek-szolgáltatóknak is jelenteniük kell, hogy mekkora összegben vettek igénybe szolgáltatást külföldről (például booking.com, airbnb). Tapasztalatok szerint a szállásadó vállalkozások nagy részének fogalmuk sincs arról, hogy a külföldi szolgáltatások ugyan adómentesnek (áfamentesnek) tűnő számlát állítanak ki, de ettől függetlenül Magyarországon meg kell fizetni utána az áfát, ami természetesen le is vonható, mivel áfás szolgáltatáshoz veszik igénybe. Így végső soron ezt nem érzékelik, azt csak – remélhetőleg – a könyvelőjük tudja, be is vallja és be is jelenti az A60-as nyomtatványon.

Az Európai Unió adóhatóságai az áfaadatokra vonatkozó automatikus információcsere (VIES rendszer) keretében osztják meg egymással a vállalkozások által vallott összesítő nyilatkozatok – az előbb említett A60-as nyomtatvány – adatait. Ha a VIES kontrolladatok szerint az ügyletek nem egyeznek, a NAV vizsgálatot kezdeményezhet, hogy tisztázza az eltérés okát.”

Forrás: turizmusonline.hu / nav.gov.hu / adozona.hu

Ajánlatkérés