2019-10-14

Három apró lépés, amivel a gyermekek pénzügyi tudatossága növelhető

Sok statisztika szól arról, hogy a pénzügyi tudatosság még vállalkozói körökben is hiánycikk Magyarországon. Honnan ered ez? A pénzügyi tudatosság olyan terület, ahol a példamutatás és a nevelés nagyon fontos, így érdemes azt már kisgyermekkorban elkezdeni. Most három olyan trükköt mondunk, amellyel már egészen kicsi gyerekeket is tudatos „gazdálkodásra” lehet tanítani.

everest_image_descrption

Fejben számolni: tudás

Ahogy egyre több technológiai újdonságot tartunk a kezünkben, az alapvető készségeink, mint a fejben számolás vagy a kézírás ellustulnak. Pedig fejben számolni, akár nagyobb számokkal is komoly értéket képvisel. A kisgyermekek ezt még játéknak fogják fel, ezért érdemes őket arra biztatni, hogy tartsák „fitten” fejszámolási készségüket a későbbiekben is. Nagyon sok helyzet van ugyanis munkabér-tárgyalástól komoly üzleti döntésekig, amikor kellemetlen számológépet elővenni, a százalékszámítás vagy a tárgyalópartnernél gyorsabb szorzás-osztás viszont nyerő pozícióba hozhat valakit.

Nem költeni egyenlő keresni

A legtöbb pénzügyi tudatosságra vagy megtakarításra ösztönző tudásunk arra vonatkozik, hogy hogyan tegyünk félre minél több pénzből minél nagyobb összeget. Gyakran azonban elfelejtjük az alapokat, vagyis például azt, hogy nem költeni is a megtakarítás egyik formája. A gyermekek manapság komoly vásárlási- és halmozási kényszerrel nőnek fel, érdemes tehát nekik ezt az alapvető összefüggést is megtanítani.

Statisztika: amivel tudni kell bánni

Ne várjuk, hogy a gyermekünk majd felnőtt életében kezdi összegezni a kiadásait és bevételeit, jó esetben pedig még következtetésekre is jut, ha ezt áttekinti. Már sokkal kisebb korban érdemes bevonni a gyerekeket például a havi a bevásárlás kapcsán az „adatok” összesítésébe és elemzésébe. Ez nemcsak vállalkozóként jön majd jól, hanem akkor is, ha egy havi keresetből kell majd megélnie. (Ha pedig applikációt is mutatunk hozzá, remek előkészítése lehet ez egy későbbi Everest-ügyfélnek!)

Ajánlatkérés