2019-02-24

Ellenőrizné az ügyfeleit? Segít a NAV.

A cégvezetők felelőssége a teljes körű és körültekintő tájékozódás a cég meglévő és jövőbeni üzleti partnereiről – a tájékozódás azonban sokszor nem is olyan egyszerű. A NAV most adatbázisokkal és lekérdezhető nyilvántartásokkal támogatja azokat, akik a Eszabályos és biztonságos működéséhez információkat gyűjtenének üzleti partnereik megbízhatóságáról. A NAV szakemberei megjegyzik: adóellenőrzéskor akár komoly hátrány is érheti azokat, akik nem járnak el kellő körültekintéssel üzletfelük, beszállítóik kiválasztásakor.

Érdemes minden eshetőségre felkészülve megfelelően dokumentálni, hogy a vállalkozás a lehető legkörültekintőbben jár el üzletkötései során. A NAV honlapján található adatbázisokban ellenőrizhető, hogy ki, mennyire tartja be a szabályokat, sőt az Online Számla rendszer is megkönnyíti a számlakibocsátó partnerek megbízhatóságának felmérését.

Ajánlott a vállalkozásnak utánanézni a cégjegyzékben vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásban.

Mit érdemes figyelni?

  • a leendő partner ténylegesen folytat-e tevékenységet a székhelyén, illetve telephelyén,
  • vannak-e alkalmazottai,
  • képes-e a vállalt szolgáltatás, termékértékesítés teljesítésére.
everest_image_descrption

A NAV honlapján található adatbázisok (ide kattintva megtekinthető) tartalmazzák többek között

a létező adóalanyokat,

a megbízható adózókat,

az adóhiányosokat,

a törölt adószámosokat,

az áfabevallást több mint két bevallási időszakon keresztül be nem adókat,

a köztartozásmentes adózókat,

a végrehajtás alatt állókat és

a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatókat is.

Az idén július óta működő Online Számla rendszerben a számla befogadója lekérdezheti a legalább 100 ezer forint áfatartalmú, hiteles számlák adatait. Ez megkönnyítheti a számlakibocsátó partner online számlaadat-szolgáltatási gyakorlatának, esetleges adatszolgáltatási hiányosságainak megismerését. A rendszer, egyéb szolgáltatásai mellett képet ad az üzleti partnerek megbízhatóságáról is.

A NAV részletes útmutatót adott ki a témában (3012/2017. útmutató az áthárított általános forgalmi adóra vonatkozó levonási jog érvényesítéséről és annak adóhatósági ellenőrzése során figyelembe vett szempontokról), amely letölthető a NAV honlapjáról .

Ajánlatkérés