2019-10-31

3 tipp: Így tedd könnyebbé új kollégáid érkezését

Az új kolléga érkezése minden alkalommal új feladatokat is hoz a cég életébe: felkészülést, odafigyelést és mentorálást igényel, bármilyen területről is legyen szó. Ahogy sok munkahelyi folyamatban, a kulcsszó itt is a türelem: nemcsak vezetőként érdemes tudni, de a kollégák figyelmét is fontos felhívni arra, hogy az új helyzethez való alkalmazkodás időigényes.

everest_image_descrption

1. Keress neki mentort – kettőt is!

Amikor új kolléga érkezik a céghez, fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele, milyen feladatkörben tudja majd segíteni a cégedet. Szuper dolog, ha cégvezetőként szakmai mentort adsz mellé: sikerül majd összehangolódni a cég által képviselt értékekkel, irányokkal, kommunikációval, illetve biztosan tudja majd, hogy kihez fordulhat szakmai ügyekben.

Az Everest tippje a következő: keress mellé még egy mentort, olyat, akivel a munkahelyi élet más területein tud kapcsolódni, például egy megbízható asszisztenst vagy egy gondoskodó, tapasztalt kollégát, és legyen az ő feladatuk megmutatni, hogy mi hol van az irodában, naponta odasétálni és megkérdezni, hogy tudnak-e segíteni, és oldani a hangulatot. Ha az új munkahelyen a kolléga már két személlyel érzni magát szorosabb kapcsolatban, jót tesz majd a magabiztosságának és kevesebb stresszel érkezik majd reggelente.

2. Töltsd ki az idejét – bármivel

És milyen volt az első munkanap? Jó, nem kellett csinálni semmit. Klasszikus beszélgetés a legtöbb új munkahelyi élmény kapcsán, és nem ritka, hogy ez a helyzet még hetekig eltart. Semmi sem lehangolóbb, mint energiával feltöltve, lendületesen megérkezni egy új helyre, ahol aztán semmi dolgunk, csak várni.

Az Everest tippje így hangzik: adj feladatot, bármilyet. Legyen szó rendszerezésről, régi projektekkel való ismerkedésről, a HR-rel való beszélgetésről, az üzleti partnerek online felületeinek megismeréséről – ha az új kolléga érzi, hogy nem üresjáratra érkezett, sokkal elégedettebben megy majd haza a nap végén és sikerül magasan tartani a motivációját.

3. Hívjátok el közös programokra

A csapathoz tartozás érzése nagyon fontos, és lassan kialakuló dolog. Jellemző az, amikor az első néhány hétben nagy figyelem övezi az új kollégát, majd ez hirtelen eltűnik. Érdemes arra is figyelni, hogy a közös programok, ebédelés ne csak az első időszakban legyen tervezett gondoskodás, hiszen a mélypont az új munkahelyeknél általában az első lelkesedés eltűnésekor, a 2-4. hónapban alakul ki.

Az Everest tippje jó hangulatúak a nagy, csapattal zajló ebédek, de az első héten lehet, hogy jobban segíti a feloldódást egy-egy személyesebb hangulatú, kettesben vagy hárman elköltött ebéd. Amennyiben nem túl erőltetett hangulatú, akár vezetőként is elhívhatod új kollégádat ebédelni, akár az első hét vagy kéthetes időszak összegzésekor.

Ajánlatkérés